Jadłospis

                       JADŁOSPIS  25. 03.2019  do  05. 04.2019

25.03.2019

 

Poniedziałek

Śniadanie: Bułka maślana 60g z masłem*, zupa mleczna* – płatki kukurydziane 200 ml, herbata z cytryną 200 ml

Obiad: Zupa  jarzynowa 250 ml, makaron razowy spaghetti  z sosem bolońskim 200 g,  kompot- mieszanka owocowa 200 ml

Podwieczorek: Pieczywo wieloziarniste 50 g, z masłem 5g*, żółty ser* 20g, pomidorki koktajlowe, napój owocowy 200 ml 

26.03.2019

 

Wtorek

Śniadanie: Chleb wiejski 50 g i słonecznikowy 50 g, z masłem* 10 g, szynka drobiowa 20 g,  rzodkiewka, sałat roszponka 10 g, herbata owocowa 200 ml

Obiad: Zupa z fasolki szparagowej 250 ml, gulasz wieprzowy duszony w sosie własnym 120 g, kasza jęczmienna 160 g, surówka z kwaszonego ogórka 65 g,  woda z cytryną  200 ml

Podwieczorek: Jogurt z owocami 125 g, paluch kukurydziany 5 g

27.03.2019

 

  Środa

 Śniadanie: Rogale 70 g, z masłem* 10 g, dżem truskawkowy i brzoskwiniowy 20 g, kakao,200 ml* herbata 200 ml

Obiad: Zupa koperkowa z kaszką manną 250 ml, gołąbki w sosie pomidorowym 130g, ziemniaki 200g, kompot – mieszanka owocowa 200 ml

Podwieczorek: Galaretka z owocem i gorzka czekolada 180 g

28.03.2019

 

Czwartek

Śniadanie: Chleb wiejski 50 g i razowy 50 g, z masłem*, szynka 20 g, ogórek 5g , papryka czerwona 5g, herbata 200 ml

Obiad: Rosół z lanym ciastem 250 ml*, filet z indyka gotowany w sosie koperkowym 130g, kasza jaglana 160 g, marchewka z groszkiem 60 g, woda z cytryną 200 ml

Podwieczorek: Drożdżówka z serem *40g, jabłko, napój owocowy

29.03.2019

 

Piątek

Śniadanie: Chleb profesorski 70, pasta jajeczna*20 g, sałat lodowa i rzodkiewka 10g

Obiad: Zupa owocowa z makaronem 250 ml, ryba filet 80 g,  ziemniaki puree 200 g, surówka z kwaszonej kapusty 60 g, kompot –mieszanka owocowa 200 ml

Podwieczorek: Owoc i  batonik wielo-zbożowy 12 g, napój owocowy 200 ml

01.04.2019

 

Poniedziałek

Śniadanie: Chleb wiejski 50 g i  graham 50 g z masłem 10g*, parówki z szynki 60g, ogórek 5g, papryka czerwona 5 g, kiełki 3 g, herbata 200 ml

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem 250 ml, twarożek* z rzodkiewką , szczypiorkiem 80 g, ziemniaki           z masełkiem 200 g, woda z cytryną 200 ml

Podwieczorek: Rogaliki z jabłkiem 40 g, sok pomarańczowy 180 ml

02.04.2019

 

Wtorek

Śniadanie: Chleb wiejski 50 g i  słonecznikowy 50 g z masłem 10 *, pasta rybna z łososia z koperkiem i szczypiorkiem 20 g, ogórek 5, kiełki , herbata owocowa 200 ml

Obiad: Rosół z makronem 250 ml, kurczak w potrawce 130 g, ryż 160, brokuły 60 g, kompot – mieszanka owocowa 200 ml

Podwieczorek: Deser zuzia 125 g, wafelki orkiszowe ze słonecznikiem, napój owocowy

03.04.2019

 Środa

Śniadanie: Bułka wieloziarnista 50 g i  grahamka 50 g, z masłem 10* g, krem nutella z daktyli 20 *, kakao 200 ml, herbata 200 ml

Obiad: Zupa burakowa z makaronem 250 ml, nugetsy 80 g, ziemniaki puree 200 g, surówka z białej kapusty

Podwieczorek: Mus truskawkowy 180 g i  suszone owoce 4 g

04.04.2019

Czwartek

Śniadanie: Chleb wiejski 50 g i słonecznikowy 50 g, z masłem*, szynka 20 g, papryka czerwona               i żółta 5 g,  kiełki ,kawa z mlekiem* 200 ml, herbata 200 ml

Obiad: Zupa krem z zielonego groszku 250 ml, bitki schabowe duszone w warzywach 250 g,  ziemniaki 160 g, woda z cytryną 200 ml

Podwieczorek: Sok jabłkowo-porzeczkowy 180 ml i bułeczka szkolna 40 g

05.04.2019

Piątek

Śniadanie: Chleb profesorski 70 g z masłem 10g*,pasta z awokado 15g,  pomidorki koktajlowe, ogórek, rzodkiewka 10 g,

Obiad: Zupa krupnik 250ml,  pyzy drożdżowe z sosem jagodowym 160 g, kompot – mieszanka owocowa 200 ml

Podwieczorek: Owoc i biszkopty 15 g, napój owocowy 200 ml

Na salach dostępna jest do picia woda – BONART jodowana produkowana na bazie wody źródlanej                                           Jadłospis może ulec zmianie. Występujące alergeny oznaczone * Średnia wartość kaloryczna śniadanie631kcal,obiad -865 kcal,podwieczorek-241kcal do wglądu w biurze przedszkola