Jadłospis

                     

                       JADŁOSPIS  23. 04.2019  do  08. 05.2019

23.04.2019

 

Wtorek

Śniadanie: Chleb  pszenno-żytni 50g i razowy 50 g z masłem*, żółty ser *20 g, pomidorki koktajlowe 5 g, herbata  200 ml

Obiad: Zupa jarzynowa 250 ml, naleśniki z cukrem i dżemem  200 g, kompot- mieszanka owocowa 200 ml

Podwieczorek: Owoc i wafle wielo zbożowe 10 g,  napój owocowy 200 ml

24.04.2019

 

Środa

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni 50 g i słonecznikowy 50 g, z masłem* 10 g, szynka  20 g,  rzodkiewka, sałat roszponka 10 g, herbata owocowa 200 ml

Obiad: Rosół z lanym ciastem 250 ml, kolorowy kociołek – filet drobiowy w warzywach 120 g, ryż  160 g woda z cytryną  200 ml

Podwieczorek: Kisiel z jabłkiem 180 ml i biszkopty 3 g

25.04.2019

 

  Czwartek

 Śniadanie: Bułka orkiszowa 70 g, grahamka 70 g, zwykła 50g z masłem* 10 g, dżem truskawkowy i brzoskwiniowy 20 g, kakao 200 ml* herbata 200 ml

Obiad: Zupa koperkowa z kaszką manną 250 ml, kotlet mielony 80g, ziemniaki  puree *200g, surówka z kapusty pekińskiej 60 g, kompot – mieszanka owocowa 200 ml

Podwieczorek: Deser jogurtowy Zuzia*125g, paluch kukurydziany, napój owocowy 200 ml

26.04.2019

 

Piątek

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni 50 g i razowy 50 g, z masłem10*, pomidor malinowy 20 g, sałata lodowa 5g , ogórek 5g, herbata 200 ml

Obiad: Zupa budyniowa 250 ml*, ryba filet w warzywach130g, ziemniaki  160 g, woda z cytryną 200 ml

Podwieczorek: Bułka szkolna 40 g i sok jabłko-truskawka 180 ml

 29.04.2019

 

Poniedziałek

Śniadanie: Chleb profesorski 70, z masłem 10* parówki z szynki 60g, papryka czerwona żółta20 g. herbata 200 ml

Obiad: Zupa  krupnik 250 ml, pierogi z serem* 80 g, kompot –mieszanka owocowa 200 ml

Podwieczorek:  Sałatka owocowa 180 g i wafelki orkiszowe

30.04.2019

 

Wtorek

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni 50 g i graham 50 g z masłem 10g*, szynka 20g,sałata roszponka 3g, ogórek  5 g, herbata 200 ml

Obiad: Rosół z makaronem 250 ml, kurczak w potrawce 130 g, ryż jaśminowy 160g , marchewka   z groszkiem 60 g, woda z cytryną 200 ml

Podwieczorek: Galaretka  truskawkowa i gorzka czekolada 180 g

02.05.2019

 

Czwartek

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni 50 g i  słonecznikowy 50 g z masłem 10 *twarożek 20 *g ze szczypiorkiem, ogórek 20 g, herbata owocowa 200 ml

Obiad: Zupa krem z zielonego groszku 250 ml, jajko w sosie pomidorowy, makaron świderki 130 g, fasolka  żółta 60 g, kompot – mieszanka owocowa 200 ml

Podwieczorek: Ciasteczka owsiane 30 g, przekąska owocowa

06.05.2019

 

Poniedziałek

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni 50 g i graham 50 g, z masłem*, parówki z szynki 60 g, papryka czerwona i żółta,  herbata 200  ml

Obiad: Zupa  ogórkowa 250 ml, makaron razowy z sosem bolońskim 180 g* , kompot – mieszanka owocowa 200 ml

Podwieczorek: Jogurt z owocami * 125 g i musli  5 g

07.05.2019

 

Wtorek

 

Śniadanie: Bułka wieloziarnista 60 g z masłem, zupa mleczna- płatki kukurydziane 250 ml,                      herbata 200 ml

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem 250 ml, pulpety drobiowe gotowane w sosie koperkowym 130 g, ziemniaki 160 g,  sałata lodowa w sosie winegret  60 g, woda z cytryną 200 ml

Podwieczorek: Kanapki – pieczywo wieloziarniste z masłem *40 g, wędlina 20 g, pomidorki koktajlowe 10 g, napój owocowy

08.05.2019

 

Środa

Śniadanie: Rogale  70 g, z masłem,* nutella z daktyli* 20 g, *kakao* 200 ml, herbata 200 ml

Obiad: Zupa  burakowa z makaronem  250ml,  ryba filet 80 g, ziemniaki puree  160 g, mizeria 60 g  kompot – mieszanka owocowa 200 ml

Podwieczorek: Deser jogurtowy * 125 i suszone owoce

Na salach dostępna jest do picia woda – BONART jodowana produkowana na bazie wody źródlanej                                           Jadłospis może ulec zmianie. Występujące alergeny oznaczone * Średnia wartość kaloryczna śniadanie631kcal,obiad -865 kcal,podwieczorek-241kcal do wglądu w biurze przedszkola