Jadłospis

                            JADŁOSPIS  17. 06.2019  do  28. 06.2019

17.06.2019

 

Poniedziałek

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni 50 g, słonecznikowy 50 g z masłem *10 g, pomidor malinowy 20 g ogórek 20 g, herbata z cytryną 200 ml

Obiad: Zupa jarzynowa 250 ml, makaron razowy spaghetti z sosem bolońskim  130 g, kompot- mieszanka owocowa 200 ml

Podwieczorek: Owoc – nektarynki i ciasteczka zbożowe, napój

18.06.2019

 

Wtorek

Śniadanie: Chleb profesorki 60 g z masłem* 10 g, szynka 20 g, sałata roszponka, rzodkiewka 

herbata zielona z cytryną 200 ml

Obiad: Zupa koperkowa z kaszką manną  250 ml, kotlet schabowy 80 g, ziemniaki puree *200 g, surówka z kwaszonej kapusty 60 g, woda z cytryną  200 ml

Podwieczorek: Lody

19.06.2019

 

Środa

Śniadanie: Bułka wiejska  50 g  i orkiszowa 50 g* z masłem 10 g, dżem truskawkowy i brzoskwiniowy 20 g , kakao*  

Obiad: Rosół z lanym ciastem 250 ml, filet drobiowy gotowany 80 g, ryż  jaśminowy, brokuły 60 g, kompot – mieszanka owocowa 200 ml

Podwieczorek: Jogurt * 125 g i suszone owoce- jabłka

21.06.2019

 

Piątek

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni 50 g, graham 50 g, z masłem 10* pasta jajeczna *20 g, pomidorki koktajlowe 10, herbata  z cytryną 200 ml

Obiad: Zupa ogórkowa 250 ml, ryba filet 80 g, ziemniaki  160 g, surówka z białej kapusty 60 g, woda z cytryną 200 ml

Podwieczorek: Sałatka owocowa i wafelki orkiszowe 10 g

 24.06.2019

 

Poniedziałek

Śniadanie: Chleb pszenno – żytni 50 g, orkiszowy 50 g,  z masłem 10 *, parówki z szynki 60 g, ketchup ,ogórek 5 g papryka czerwona 5 g, herbata malinowa 200 ml

Obiad: Zupa krem z zielonego groszku  250 ml, kluski łyżką kładzione* 200g, kapusta czerwona gotowana 160 g, kompot –mieszanka owocowa 200 ml

Podwieczorek: Serek  o smaku waniliowym *125 g, biszkopty, woda z cytryną

25.06.2019

 

Wtorek

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni 50g,razowy 50 g, z masłem 10 g *wędlina 20 g, sałat roszponka 5 g, herbata zielona z cytryną 200 ml

Obiad: Zupa  ryżowa 250 ml, zrazy mielone 80 g, ziemniaki  puree *200 g, surówka z marchewki 60g , woda z cytryną 200 ml

Podwieczorek: Drożdżówka z owocem 50  g,  sok truskawkowo – jabłkowy 180 ml

26.06.2019

 

Środa

Śniadanie: Paluch maślany 70 g z masłem 10 * nutella z daktyli *20 g , kakao *200 ml,  herbata owoce leśne 200 ml

Obiad: Zupa krupnik  250 ml, łopatka duszona w sosie własnym 130 g, ziemniaki 160 g, ogórek małosolny 60 g,  kompot – mieszanka owocowa 200 ml

Podwieczorek: Koktajl owocowy *180 ml  i pieczywo chrupkie

27.06.2019

Czwartek

Śniadanie: Chleb pszenno –żytni 50 g, graham 50 z masłem 10 * wędlina 20 g, papryka żółta 5 g, kiełki, herbata owoce - leśne

Obiad: Zupa kalafiorowa  250 ml, pulpety drobiowe gotowane w sosie koperkowym 140 g, kasza jaglana 60 g, sałata lodowa w sosie winegret 60 g , woda z cytryną 200 ml

Podwieczorek: Kisiel z jabłkiem 180 ml, wafelki kakaowe

28,06. 2019

    Piątek

Śniadanie: Chleb pszenno –żytni 50 g, słonecznikowy 50 g, z masłem10 * żółty ser *20 g , ogórek 50 g, herbata z cytryną 200 ml

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem 250 ml, łazanki z kapustą 200 g, kompot – mieszanka owocowa 200 ml

Podwieczorek: Owoc i chrupki kukurydziane, napój

Na salach dostępna jest do picia woda – BONART jodowana produkowana na bazie wody źródlanej                                           Jadłospis może ulec zmianie. Występujące alergeny oznaczone * Średnia wartość kaloryczna śniadanie631kcal,obiad -865 kcal,podwieczorek-241kcal do wglądu w biurze przedszkola