Jadłospis

                

  

JADŁOSPIS od 01.07.2020  do 14 .07.2020

 

01.07.2020

 

Środa

Śniadanie: Rogale 40 g  z masłem10 * nutella z daktyli *  20 g, kakao 200 ml  , herbata z cytryną 200 ml

Obiad: Rosół z  makaronem 250 ml, kurczak w potrawce  130g* , ryż jaśminowy 160 g, bukiet warzyw  65 g, kompot – mieszanka owocowa 200 ml

 Podwieczorek: Jogurt 130g  i płatki  kukurydziane

02.07.2020

 

Czwartek

Śniadanie: Chleb pszenno –żytni  50 g i słonecznikowy 50 g, szynka 20 g, papryka czerwona i żółta 5 g,  herbata owocowa 200 ml

Obiad: Zupa koperkowa z kaszką manną 250 ml,  kotlet schabowy 80 g, ziemniaki puree 200 g, surówka z białej kapusty  65 g, woda z cytryną 200 ml

Podwieczorek: Wafelki kakaowe  i owoc

03.07.2020

 

      Piątek

Śniadanie: Chleb  pszenno-żytni 50 g z masłem  20 *g, pasta rybna z łososia 20 g, ogórek 10 g,  herbata owocowa 200 ml

Obiad: Zupa krupnik  250 ml , makaron razowy rurki z sosem bolońskim 180g, kompot – mieszanka owocowa 200 ml

Podwieczorek: Lody

06.07.2020

 

Poniedziałek

Śniadanie: Chleb pszenno –żytni 50 g i razowy  50g,  parówki z szynki 60 g, rzodkiewka,  herbata owocowa 200 ml

Obiad: Zupa  ogórkowa  250 ml , kluski łyżką kładzione 180 g, kapusta czerwona gotowana 65 g,  kompot- mieszanka owocowa  200 ml

Podwieczorek: Lubisie z musem owocowym i sok pomarańczowy

07.07.2020

 

Wtorek

Śniadanie: Chleb pszenno – żytni 50 g z masłem 10 *g, ser żółty *20g, sałata roszponka 5g,   herbata  z cytryną  200 ml  

Obiad: Rosół z lanym ciastem  250 ml,  pulpety drobiowe gotowane w sosie pomidorowym  180g , fasolka zielona 65  g, ziemniaki 160 g, kompot – mieszanka owocowa 200 ml,

Podwieczorek: Deser jogurtowy * 125 g  i ciastka zbożowe

08.07.2020

 

Środa

Śniadanie: Bułka zwykła 40g i grahamka 40 g z masłem *20 g, dżem brzoskwiniowy i truskawkowy 20 g, kakao 200 ml,   herbata z cytryną 200 ml

Obiad: Zupa  krem z zielonego groszku 250 ml, bitki z szynki duszone 80g, kasza jęczmienna 160g, marchewka gotowana 65 g, kompot – mieszanka owocowa 200 ml

Podwieczorek: Galareta z owocem i gorzka czekolada 180 ml

09.07.2020

 

Czwartek

 

Śniadanie: Chleb pszenno –żytni 50 g i razowy z masłem 20 g*, wędlina 20 g, papryka

Obiad: Zupa ryżowa 250 ml, kolorowy kociołek – mięso drobiowe z warzywami 130 g, ziemniaki 160 g, woda z cytryna 200 ml

Podwieczorek: Batonik musli i sok pomarańczowy

10.07.2020

 

Piątek

Śniadanie Chleb pszenno-żytni 50 g, z masłem 20 g* ,jajko, sałata lodowa, herbata z cytryną 200 ml

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem 250 ml, ryba – filet 80 g, ziemniaki puree 200 g, surówka z kapusty pekińskiej 65 g, kompot – mieszanka owocowa 200 ml

Podwieczorek: Bułeczka szkolna 40g  i owoc

13.07.2020

 

Poniedziałek

 

Śniadanie: Chleb pszenno –żytni 50 g z masłem 20 g,* szynka drobiowa 20 g, ogórek 5 g, herbata           z cytryną

Obiad: Zupa krupnik  250 ml, naleśnik *z cukrem i dżemem 180 g, kompot – mieszanka owocowa 200 ml

Podwieczorek: Deser jogurtowy 125 g i owoc

14.07.2020

Wtorek

Śniadanie: Chleb pszenno –żytni 50 g z masłem 20 g, pasta mięsna 20 g, pomidorki koktajlowe herbata 200 ml

Obiad: Zupa burakowa z makaronem  250 ml, zrazy mielone  80 g, ziemniaki puree 200 g, sałata lodowa z sosem winegret 50g, kompot – mieszanka owocowa 200 ml

Podwieczorek: Drożdżówka  40 g, przekąska z marchewki

 

Na salach dostępna jest  woda do picia –BONART jodowana  produkowana na bazie wody źródlane.

Jadłospis może ulec zmianie.  Występujące alergeny oznaczone *

Średnia wartość kaloryczna  śniadanie- 534 kcal  obiad-  784 kcal  podwieczorek- 221kcal do wglądu w biurze przedszkola