Jadłospis

            JADŁOSPIS od   15 .09.2021 do 28 .09.2021

15.09.2020

 

Środa

Śniadanie: Chleb wiejski  50 g i słonecznikowy 50 g z masłem 10 g* szynka drobiowa 20 g, pomidorki koktajlowe , herbata owocowa 200 ml

Obiad: Zupa kalafiorowa   250 ml, kotlet pożarski 80 g, ziemniaki 160g, surówka z kapusty pekińskiej  120 g, kompot – mieszanka owocowa  200 ml

Podwieczorek:  Babka 40g napój owocowy

16.09.2020

 

Czwartek

Śniadanie: Bułka zwykła 50 i grahamka 50 g  z masłem 10g,* nutella z daktyli * 20 g, kakao                         200 ml, herbata z cytryną 200 ml

Obiad: Rosół z makaronem 250 ml, kurczak duszony w sosie własnym* 130 g, kasza jęczmienna 160g , brokuły  110 g, woda z cytryną 200 ml

Podwieczorek : Jogurt 125 g i owoc

17.09.2020

 

Piątek

Śniadanie: Chleb profesorski  50 g z masłem *10 g , pomidor 20 g*ogórek5g,  sałata lodowa herbata z cytryną 200 ml,

Obiad:  Zupa owocowa z makaronem  250 ml, ryba – filet  miruna 80g, ziemniaki  puree 160g, ogórek kwaszony 110g, kompot – mieszanka owocowa 200 ml     

Podwieczorek:  Batonik musli i owoc

20.09.2020

 

Poniedziałek

Śniadanie: Chleb wiejski  50 g i razowy 40 g, z masłem*  szynka gotowana * 20g, papryka czerwona 3 g, herbata 200 ml 

Obiad: Zupa ogórkowa 250 ml, kluski łyżką kładzione  200g,kapusta kwaszona gotowana 110g, woda z cytryną 200 ml

Podwieczorek:  Serek Danio 130g i płatki kukurydziane

21.09.2020

 

Wtorek

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni 50 g i razowy z masłem * 10 g, jajko 20g, pomidorki koktajlowe ,  herbata  z cytryną 200 ml

Obiad: Zupa krem marchewkowo- dyniowa 250 ml, udziec z indyka duszony w sosie własnym 130g, kasza gryczana 160 g, surówka z czerwonej kapusty110g, g, kompot – mieszanka owocowa 200 ml

Podwieczorek: Placek drożdżowy, sok jabłko- czerwona porzeczka 100% 200 ml

22.09.2020

 

Środa

Śniadanie: Chleb profesorski 50 g  z masłem *20 g, szynka 20 g,  papryka kolorowa 5 g,                                        herbata owocowa 200 ml

Obiad: Rosół z lanym ciastem  250g, pulpety wieprzowe w sosie pomidorowym 130 g, ziemniaki  200g, bukiet warzyw  110 g,  woda z cytryną 200 ml

Podwieczorek:  Kisiel z jabłkiem 180 ml i biszkopty

23.09.2019

 

Czwartek

Śniadanie: Bułka zwykła 50g i grahamka 50g z masłem 10g * dżem truskawkowy i brzoskwiniowy 20g, herbata z cytryną 200 ml , kakao 200 ml

Obiad: Zupa koperkowa z kaszą jaglaną  250 ml, mięso drobiowe  ze szpinakiem i serkiem maskarpone  130g, makaron  wstążki 160, kompot – mieszanka owocowa  200 ml

Podwieczorek: Deser jogurtowy i wafle ryżowe

24.09.2019

 

Piątek

Śniadanie: Chleb pszenno –żytni  50 g i razowy 50 z masłem*10 g, pasta rybna z makreli  20g, papryka czerwona 4g,  herbata owocowa 200 ml,

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem 250ml, twarożek ze szczypiorkiem, rzodkiewką, ziemniaki                        z masełkiem 200 g, kompot – mieszanka owocowa  200 ml

Podwieczorek:  Bułka szkolna 40g i owoc

27.09.2020

 

Poniedziałek

Śniadanie: Chleb profesorski  50 g  z masłem 10g* , parówki z szynki 60g , ogórek 5 g,  herbata owocowa 200 ml

Obiad: Zupa  krupnik 250 ml, łazanki z kapustą i pieczarkami 180 g, kompot – mieszanka owocowa 200 ml  

Podwieczorek:  Babeczki serowe , napój owocowy

28.09.2020

 

Wtorek

Śniadanie: Bułka mleczna 50 z masłem *10g , zupa mleczna – płatki owsiane  250ml,  herbata               z cytryną 200 ml

Obiad: Zupa krem z białych warzyw z grzankami  250 ml, 180 ml, kotlet drobiowy 80g ziemniaki 160g, marchewka z groszkiem 120g, woda z cytryną 200 ml

Podwieczorek: Owoc i chrupki kukurydziane kakaowe

               Na salach dostępna jest  woda do picia –BONART jodowana  produkowana na bazie wody źródlanej

Jadłospis może ulec zmianie.  Występujące alergeny oznaczone *

Średnia wartość kaloryczna  śniadanie- 530 kcal  obiad-  724 kcal  podwieczorek- 210 kcal do wglądu w biurze przedszkola