Jadłospis

                    JADŁOSPIS od 10.03.2020  do 23 .03.2020

10.03.2020

 

Wtorek

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni 50 g i razowy 50 g z masłem 10 g * wędlina 20g, rzodkiewka 3g, sałata roszponka, herbata z cytryną 200 ml

Obiad: Zupa koperkowa z kaszką manną 250 ml, kotlet drobiowy *80 g, ziemniaki puree *200 g, surówka z kwaszonej kapusty 65 g, kompot – mieszanka owocowa 200 ml

 Podwieczorek: Owoc  i ciastka owsiane 30g ,napój owocowy

11.03.2020

 

Środa

Śniadanie: Rogale 40 g z masłem 10*g, dżem wiśniowy i truskawkowy 20 g, kakao *200 ml, herbata 200 ml

Obiad: Rosół z lanym ciastem *250 m,  pulpet wieprzowe gotowane w sosie pomidorowym* 130 g, ziemniaki 160, kalafior 65 g, woda z cytryną 200 ml

Podwieczorek: Jogurt 125 g *i  paluch kukurydziany

12.03.20120

 

Czwartek

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni 50 g i  słonecznikowy  50 g z masłem 10g*,żółty ser20 g, ogórek 5g  sałata lodowa ,herbata owocowa 200 ml

Obiad: Zupa z włoskiej kapusty 250, łopatka duszona w sosie własnym 130 g, ziemniaki  160 , surówka z marchewki 65 g,  kompot – mieszanka owocowa 200 ml

Podwieczorek: Pepitki lubisie 30 g, jabłko

13.03.2020

 

Piątek

Śniadanie: Chleb pszenno –żytni 50 g i słonecznikowy 50 g z masłem10g,*pasta rybna z łososia*20g,  pomidorki koktajlowe 5 g, kiełki ,herbata owocowa 200 ml

Obiad: Zupa krupnik  250 ml, makaron  rurki z sosem bolońskim *130 g, bukiet warzyw 65g, kompot- mieszanka owocowa  200 ml

Podwieczorek: Owoc i wafelki kakaowe  42 g, napój owocowy

16.03.2020

 

Poniedziałek

Śniadanie: Chleb pszenno – żytni 50 g i razowy 50 g, z masłem 10 *g, szynka drobiowa 20 g, sałata rukola, papryka czerwona 5g, herbata z cytryną  200 ml  

Obiad: Zupa ogórkowa 250 ml, pyzy drożdżowe* z cukrem i tłuszczem 200 g,  kompot – mieszanka owocowa 200 ml,

Podwieczorek: Jogurt 135 g* i owoc

17.03.2020

 

Wtorek

Śniadanie:  Chleb pszenno –żytni 50 g i razowy 50 g  z masłem10*,twarożek ze szczypiorkiem               i rzodkiewką 20 g, herbata owocowa 200 ml

Obiad: Zupa krem z  białych warzyw z grzankami * 250 ml, zrazy mielone *80 g, ziemniaki puree* 200g, brokuły 65 g, kompot – mieszanka owocowa 200 ml,

 Podwieczorek: Galaretka z owocem i gorzka czekolada 180 ml

18.03.2020

 

Środa

Śniadanie: Bułka zwykła i grahamka 50g  z masłem 10*g , nutella z daktyli  20 g, kakao, herbata 200 ml 

Obiad: Rosół z makaronem *250 ml, kurczak w potrawce *130 g, ryż jaśminowy 160 g, marchewka mini 65g, kompot – mieszanka owocowa 200 ml

Podwieczorek: Mus owocowy 180g i krążki jaglane ze słonecznikiem

19.03.2020

 

Czwartek

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni 50 g i razowy 50 g z masłem 10 * pasta mięsna z warzywami 20g, papryka żółta 3g, kiełki,  herbata  z cytryną 200 ml

Obiad: Zupa burakowa z makaronem 250 ml, bitki schabowe duszone w warzywach 130g, kasza jęczmienna 160 g, woda z cytryną  200 ml

Podwieczorek: Drożdżówka z owocem 50 g, napój owocowy 180 ml

20.03.2020

 

Piątek

Śniadanie: Paluch maślany 40 g  z masłem 10g* ,zupa mleczna – płatki kukurydziane *250  ml, herbata z cytryną 200 ml      

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem* 250 ml, ryba – filet 80g, ziemniaki puree* 200 g, surówka             z buraczków 65 g, woda z cytryną  200 ml

 Podwieczorek: Owoc i ciastka ryżowe w polewie czekoladowej 17,50 g, napój owocowy

23.03.2020

 

Poniedziałek

Śniadanie: Chleb profesorski 50 g z masłem 10 * parówki z szynki 60 g, ketchup , ogórek 5g herbata z cytryną 200 ml

Obiad: Zupa jarzynowa 250 ml, kluski łyżką kładzione *200 g, kapusta kwaszona gotowana 65 g, kompot – mieszanka owocowa 200 ml

Podwieczorek: Jogurt z musem owocowym i pieczywo chrupkie kukurydziane

 

Na salach dostępna jest  woda do picia –BONART jodowana  produkowana na bazie wody źródlane.

Jadłospis może ulec zmianie.  Występujące alergeny oznaczone *

Średnia wartość kaloryczna  śniadanie- 534 kcal  obiad-  784 kcal  podwieczorek- 221kcal do wglądu w biurze przedszkola