Jadłospis

         JADŁOSPIS od  27.11.2019 do 10.12.2019

27.11.2019

 

Środa

Śniadanie:  Bułka zwykła 50 i orkiszowa  z masłem 10g * dżem truskawkowy i brzoskwiniowy 20g, kakao *200 ml, herbata z cytryną 200 ml

Obiad: Zupa krupnik 250 ml, kotlet  mielony 80 g, ziemniaki puree 200 g, surówka z kwaszonej kapusty 65 g,  g, woda z cytryną 200 ml

 Podwieczorek: Jogurt z owocami* 125 g i biszkopty

28.11.2019

 

Czwartek

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni 50 g i razowy 50 g z masłem 10*g, szynka 20g, papryka kolorowa 5g,  herbata owocowa 200 ml

Obiad: Zupa krem marchewkowa  250 ml, filet z indyka gotowany 80 g, sos biały 60 g, ryż jaśminowy 160g, fasolka żółta 65 g, kompot – mieszanka owocowa200 ml

Podwieczorek: Wafle kakaowe i sok pomarańczowy 100 %

29.11.2019

 

Piątek

Śniadanie: Chleb pszenno –żytni  50 i słonecznikowy 50g z masłem*10g, pasta rybna z łososia *20 g, pomidorki koktajlowe 3g, ogórek 5 g, herbata z cytryną 200 ml

Obiad: Zupa ogórkowa 250, makaron pełnoziarnisty z sosem bolońskim130 g,  kompot – mieszanka kompotowa 200 ml

Podwieczorek: Lubisie z musem morelowym i truskawkowym 30 g,  napój owocowy 200 ml

02.12.2019

 

Poniedziałek

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni 50 g i graham   z masłem*10 g, szynka 5 g, rzodkiewka 5 sałata lodowa,  herbata z cytryną 200 ml

Obiad: Zupa jarzynowa 250 ml, pierogi z serem* 200 g

Podwieczorek: Kanapki-bułka wieloziarnista 40 g z masłem 10g * pomidorki koktajlowe, ogórek 5g herbata miętowa 200 ml

03.12.2019

 

Wtorek

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni 50 g i słonecznikowy 50 g, z masłem10g*,ser żółty * 20g,sałata roszponka, ogórek kwaszony 3g, herbata  z cytryną  200 ml

Obiad: Rosół z lanym ciastem 250 ml, kurczak w potrawce  130 g,ryż  brązowy  160 g, marchewka mini 65 g,   kompot – mieszanka owocowa 200 ml

Podwieczorek: Kisiel z jabłkiem 180 ml, ciasteczka owsiane 20 g, napój owocowy

04.12.2019

 

Środa

Śniadanie: Paluch maślany 40 g z masłem10*nutella z daktyli *20 g, kakao*200 ml, herbata                       z cytryną 200 ml

Obiad: Zupa koperkowa z kaszką manną  250 ml, bitki schabowe duszone w warzywach   130 g, ziemniaki 160 g, kompot – mieszanka owocowa 200 ml

 Podwieczorek: Deser jogurtowy z musem owocowym* 125 g, wafle wielozbożowe

05.12.2019

 

Czwartek

Śniadanie: Chleb pszenno –żytni 50g i razowy 50 g,  z masłem 10*g, wędlina  20 g, pomidorki koktajlowe 5 g, herbata  z cytryną 200 ml

Obiad: Zupa krem z zielonego groszku 250 ml, pulpety drobiowe gotowane w sosie pomidorowym 130 g, ziemniaki , kalafior 160 g, woda z cytryną 200 ml

Podwieczorek: Drożdżówka z owocem 50 g, przekąska z marchewki

06.12.2019

 

Piątek

Śniadanie: Chleb profesorski  50 g, z masłem 10* g,  20 g, pasta jajeczna 20 g* , papryka , sałata lodowa,  herbata z cytryną 200 ml

Obiad: Zupa budyniowa  250 ml, ryba – filet  80 g, ziemniaki puree 200 g, surówka z kwaszonego ogórka 60 g,  kompot – mieszanka owocowa  200 ml

Podwieczorek: Owoc i wafle ryżowe w czekoladzie, napój owocowy 200 ml

09.12.2019

 

Poniedziałek

Śniadanie: Chleb pszenno –żytni 50 g, graham 50 g, z masłem 10 *,parówki z szynki 60g, ogórek 5g, sałata lodowa 2 g, herbata 200 ml

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem  250 ml, kluski łyżką kładzione 200 g, kapusta czerwona gotowana 65 g,  woda z cytryną 200 ml

 Podwieczorek: Danonki 60 g i owoc

10.12.2018

 

Wtorek

Śniadanie: Chleb pszenno– żytni 50 g i słonecznikowy 50g z masłem 10 *, szynka drobiowa, papryka kolorowa 5 g, herbata 200 ml

Obiad: Zupa burakowa z makaronem 250 ml, łopatka duszona w sosie własnym 130g,kasza pęczak 160 g, surówka z kapusty pekińskiej  65 g, woda  z cytryną  200 ml

Podwieczorek: Babeczki serowe *40 g i owoc

 

Na salach dostępna jest  woda do picia –BONART jodowana  produkowana na bazie wody źródlane.

Jadłospis może ulec zmianie.  Występujące alergeny oznaczone *

Średnia wartość kaloryczna  śniadanie- 534 kcal  obiad-  784 kcal  podwieczorek- 221kcal do wglądu w biurze przedszkola