Jadłospis

        JADŁOSPIS od  14.01.2020  do 27 .01.2020

14.01.2020

 

Wtorek

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni 50 g i słonecznikowy 50 g z masłem 10 g * szynka z indyka 20g,  sałata lodowa 2 g, rzodkiewka 2g, herbata z cytryną 200 ml

Obiad: Zupa owocowa z makaronem 250 ml, karków duszona w sosie własnym 130 g, kasza jęczmienna 160 g, surówka z białej kapusty 65 g, woda z cytryną 200 ml

 Podwieczorek: Drożdżówka z budyniem 50g, przekąska owocowa

15.01.2020

 

Środa

Śniadanie: Bułka zwykła 50 g i jaglana 50 g z masłem 10*g, dżem truskawkowy i z czarnej porzeczki 10g, kakao 200 ml, herbata 200 ml

Obiad: Zupa koperkowa z kaszką manną 250 ml zrazy  mielone 80 g, ziemniaki puree 200g surówka z marchewki 65 g, kompot – mieszanka owocowa200 ml

Podwieczorek: Jogurt  z musem owocowym 125 g i płatki kukurydziane  

16.01.20120

 

Czwartek

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni 50 g i razowy 50 g z masłem 10g*,pasta mięsna 20 g, pomidorki koktajlowe 3g,sałata roszponka,  herbata z cytryną 200 ml

Obiad: Rosół z makaronem 250,kurczak w potrawce 130 g, ryż jaśminowy 160 g, fasolka zielona 65g, kompot – mieszanka owocowa 200 ml

Podwieczorek: Batonik wieloziarnisty 25g, przekąska z marchewki  

17.01.2020

 

Piątek

Śniadanie: Chleb pszenno –żytni 50 g i razowy 50 g z masłem10 g,* pasta rybna z łososia 20 g, ogórek 5 g, herbata owocowa 200 ml

Obiad: Zupa pomidorowa 250 ml, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką 80 g, ziemniaki                     z masełkiem 200 g, mieszanka owocowa  200 ml

Podwieczorek: Owoc  i wafelki  kakaowe 21g, napój

20.01.2020

 

Poniedziałek

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni 50 g i słonecznikowy 50 g, z masłem 10 *, jajko, sałata lodowa, papryka kolorowa 10 g, herbata z cytryną  200 ml  

Obiad: Zupa ogórkowa 250 ml, pierogi z truskawkami 200g, woda z cytryną  200 ml

Podwieczorek: Kanapki– pieczywo wieloziarniste 40 g, z masłem 5g *  szynka 20 g, rzodkiewka 3g  herbata owocowa 200 ml

21.01.2020

 

Wtorek

Śniadanie:  Chleb pszenno –żytni 50 g i razowy 50 g  z masłem10* żółty ser  20 g, sałata rukola, kiełki,  herbata owocowa 200 ml

Obiad: Zupa z włoskiej kapusty 250 ml, pulpety gotowane w sosie pomidorowym 130 g, ziemniaki 160 g, brokuły 65 g, kompot – mieszanka owocowa 200 ml,

 Podwieczorek:  Galaretka z owocem  180 ml i gorzka czekolada

22.01.2020

 

Środa

Śniadanie: Rogale 50 g,  z masłem 10*g, nutella z daktyli* 20 g, kakao* 200 ml, herbata 200 ml 

Obiad: Zupa krem marchewkowa 250 ml, naggetsy 80 g, ziemniaki puree *200 g, surówka                        z kwaszonej kapusty  60g, kompot – mieszanka owocowa 200 ml

Podwieczorek: Jogurt *125 g i musli

23.01.2020

 

Czwartek

Śniadanie: Chleb profesorski 50 g z masłem 10 * wędlina 20g,  ogórek 5g, sałata lodowa,  herbata  z cytryną 200 ml

Obiad: Zupa kalafiorowa  250 ml, filet z indyka gotowany 80g, sos śmietanowy 50g, kasza jaglana 160 g, marchewka z groszkiem 65 g, woda z cytryna  200 ml

Podwieczorek: Lubisie z musem owocowym 30g, napój owocowy 200 ml

24.01.2020

 

Piątek

Śniadanie: Paluch maślany 40 g, masłem 10 *  zupa mleczna – płatki owsiane 250 ml,                     herbata 200 ml      

Obiad: Zupa krupnik 250 ml, ryba – w warzywach 130g, ziemniaki puree 200 g, kompot – mieszanka owocowa 200 ml

 Podwieczorek: Owoc i  wafle ryżowe w czekoladzie 16,25g, napój

27.01.2020

 

Poniedziałek

Śniadanie: Chleb pszenno –żytni  50 g i graham 50g, z masłem 10 *, twarożek ze szczypiorkiem 80 ogórek 5g, herbata owocowa 200 ml

Obiad: Zupa jarzynowa 250 ml, makaron razowy z sosem bolońskim  200g, woda  z cytryną 200 ml

Podwieczorek: Jogurt 125 g i biszkopty

 

Na salach dostępna jest  woda do picia –BONART jodowana  produkowana na bazie wody źródlane.

Jadłospis może ulec zmianie.  Występujące alergeny oznaczone *

Średnia wartość kaloryczna  śniadanie- 534 kcal  obiad-  784 kcal  podwieczorek- 221kcal do wglądu w biurze przedszkola