Jadłospis

 

            JADŁOSPIS od   29 .09.2020 do 12 10.2020

29.09.2020

 

Wtorek

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni  50 g i wieloziarnisty 50 g z masłem 10 g* żółty ser* 20 g,  pomidorki koktajlowe 3g, herbata z cytryną 200 ml

Obiad: Zupa koperkowa z kaszą jaglaną 250 ml, bitki schabowe duszone  w sosie własnym 130 g, ziemniaki 200 g, sałata lodowa z sosem winegret 120 g, kompot – mieszanka owocowa  200 ml

Podwieczorek:  Wafelki kakaowe góralki i owoc

30.09.2020

 

Środa

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni 50 g i razowy 50 g z masłem 10g,* szynka 20 g, papryka czerwona  i żółta 10g,  herbata  z cytryną 200 ml

Obiad: Rosół z lanym ciastem 250 ml, filet drobiowy w sosie śmietanowym *130g, ryż 160 g, marchewka z groszkiem 120g, woda z cytryną 200 ml

Podwieczorek : Rogaliki drożdżowe 40 g, herbata owocowa 200 ml

01.10.2020

 

Czwartek

Śniadanie: Bułka kajzerka 40g  z masłem *10 g , dżem truskawkowy 20 g  i wiśniowy 20 g, herbata 200 ml, kakao* 200 ml

Obiad: Zupa żurek z ziemniaczkami 250g, makaron razowy spaghetti z sosem bolońskim 180g  kompot – mieszanka owocowa 200 ml     

Podwieczorek: Jogurt z owocami *125 g i chrupki kukurydziane

02.10.2020

 

Piątek

Śniadanie: Chleb wiejski  50 g i razowy 40 g, z masłem* 10g, pasta jajeczna *20g, ogórek 5 g, herbata 200 ml 

Obiad: Zupa  budyniowa * 250 ml, ryba filet 80 g, ziemniaki puree* 200g, surówka z kwaszonej kapusty 120g,  woda z cytryną 200 ml

Podwieczorek:  Owoc  i talarki jaglane ze słonecznikiem

05.10.2020

 

Poniedziałek

Śniadanie: Chleb profesorski  50 g, z masłem *  szynka drobiowa 20g, sałata lodowa 10 g, herbata   z cytryną 200 ml

Obiad: Zupa  ogórkowa  250 ml, racuchy z cukrem pudrem *200 g, kompot – mieszanka owocowa 200 ml

Podwieczorek:  Danonki *60 g i owoc

06.10.2020

 

Wtorek

Śniadanie: Chleb pszenno –żytni  50 g i graham 50 g z masłem 10*  pomidor, ogórek 20 g, szczypior, herbata  z cytryną 200 ml

Obiad: Zupa  owocowa z makaronem 250 ml, udziec z indyka duszony w sosie własnym 130 g, ziemniaki 160 g, brokuł 130g,  woda z cytryną 200 ml

Podwieczorek: Kanapki – pieczywo chrupkie kukurydziane z masłem ,szynka, herbata

 07.10.2020

 

Środa

Śniadanie: Chleb wiejski  50 g i wieloziarnisty 50 g z masłem 10g *  wędlina  20 g, papryka kolorowa 5 g, herbata 200 ml

Obiad: Zupa  krem z białych warzyw z grzankami  250 ml, kotlet mielony 80 g, kasza pęczak 160g, ogórek kwaszony 130 g, kompot – mieszanka owocowa  200 ml

Podwieczorek:  Ciasteczka lubisie i sok owocowy 100 %

08.10.2020

 

Czwartek

Śniadanie: Paluch maślany 50 g z masłem*10 g, zupa mleczna* – płatki  owsiane  250 ml , herbata  200 ml

Obiad: Rosół  z makaronem 50 m, kolorowy kociołek – mięso drobiowe w warzywach  130 g, ryż 160g, kompot – mieszanka owocowa  200 ml

Podwieczorek:  Galaretka  owoc i gorzka czekolada 180 ml

09.10.2020

 

Piątek

Śniadanie: Chleb wiejski 50 g i graham 50 g, z masłem *10 g, pasta rybna z makreli 20 g, sałata  lodowa , pomidorki koktajlowe , herbata owocowa 200 ml

Obiad:  Zupa pomidorowa z ryżem 250 ml, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem*80 g, ziemniaki z masełkiem200 kompot – mieszanka owocowa  200 ml

Podwieczorek: Chałka drożdżowa 50g, owoc

12.10.2020

 

Poniedziałek

Śniadanie: Chleb wiejski 50 g i słonecznikowy 50 g, z masłem *10 g, parówki z szynki 20 g, papryka czerwona i żółta 5 g, herbata owocowa 200 ml

Obiad:  Zupa  kapuśniak 250 ml, pyzy drożdżowe z tłuszczem i cukrem 180 g, kompot – mieszanka owocowa  200 ml

Podwieczorek:  Deser jogurtowy z musem truskawkowym 125 g, * i płatki kukurydziane

               Na salach dostępna jest  woda do picia –BONART jodowana  produkowana na bazie wody źródlanej

Jadłospis może ulec zmianie.  Występujące alergeny oznaczone *

Średnia wartość kaloryczna  śniadanie- 530 kcal  obiad-  724 kcal  podwieczorek- 210 kcal do wglądu w biurze przedszkola