Jadłospis

                     JADŁOSPIS od   30 .09.2019 do 11 .10.2019

 

30.09.2019

 

Poniedziałek

Śniadanie:  Chleb pszenno-żytni 50g i razowy 50 g z masłem 10g * żółty ser 20g, papryka czerwona i żółta  10 g , herbata z cytryną

Obiad: Zupa jarzynowa 250 ml, makaron razowy pełnoziarnisty z sosem bolońskim 180 g  kompot – mieszanka owocowa  200 ml

 Podwieczorek: Jogurt 125 g i chrupki bananowe

01.10.2019

 

Wtorek

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni 50 g i słonecznikowy 50 g z masłem 10*g, szynka drobiowa 20g, sałata  lodowa,  rzodkiewka, herbata owocowa 200 ml

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem 250 ml, łopatka duszona w sosie własnym 130 g, ziemniaki 200 g, kalafior 65 g, woda z cytryną 200 ml

Podwieczorek: Sałatka owocowa i biszkopty, napój owocowy

02.10.2019

 

Środa

Śniadanie: Rogale 70 g z masłem* 10 g, konfitura wiśniowa 20g, kakao 200 ml, herbata 200 ml

Obiad: Rosół z lanym ciastem 250 ml, nuggetsy 80 g, ziemniaki puree 200 g, surówka z białej kapusty 60 g, kompot – mieszanka kompotowa 200 ml

Podwieczorek: Galaretka z owocem i gorzka czekolada 180 g

03.10.2019

 

Czwartek

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni 50 g i graham 50 g z masłem*10 g wędlina 20 g, ogórek 5g, kiełki, herbata  z cytryną 200 ml

Obiad: Zupa z żółtej fasolki  250 ml, pulpety drobiowe gotowane w sosie koperkowym 130g, kasza jęczmienna 160 , brokuły 65 g, woda  z cytryną 200 ml

Podwieczorek: Babeczka serowa 60 g i jabłko

04.10.2019

 

Piątek

Śniadanie: Chleb wiejski 50 g i razowy 50 g, z masłem 10 g, pasta rybna z łososia 20 g, jajko, sałata roszponka 5g, pomidorki koktajlowe 5 g,

Obiad: Zupa krem z zielonego ogórka z koperkiem 250 ml, kluski kopytka 180 g, kapusta kwaszona gotowana  70g, kompot – mieszanka owocowa 200 ml

Podwieczorek: Owoc  i wafle jaglane

07.10.2019

 

Poniedziałek

Śniadanie: Paluch maślany 60 g, z masłem 10 * zupa mleczna – płatki osiane górskie 200ml, herbata 200 ml

Obiad: Rosół z makaronem 250 ml, kolorowy kociołek- mięso drobiowe  w warzywach 130, ryż jaśminowy 160 g, kompot – mieszanka owocowa 200 ml

Obiad:” Danonek” 90 g i owoc

08.10.2019

   

      Wtorek

Śniadanie: Chleb profesorki  50 g, z masłem 10*g,parówki z szynki 60 g, ketchup ,rzodkiewka, herbata z cytryną 200 ml

Obiad: Zupa ogórkowa 250 ml, pyzy z tłuszczem i cukrem 200g, woda z cytryną 200 ml

Podwieczorek: Kanapki – pieczywo wieloziarniste z masłem * 5g,kiełki , pomidorki koktajlowe, herbata owocowa

09.10.2019

 

Środa

Śniadanie: Bułka wiejska 50 g, graham 50 g, z masłem*10 g, nutella z daktyli * 10g, kakao 200 ml, herbata 200 ml

Obiad: Zupa burakowa z makaronem 250 ml, udziec z indyka duszony 130 g,  kasza pęczak, surówka z  marchewki 160 g,  kompot – mieszanka owocowa  200 ml

Podwieczorek: Jogurt naturalny z musem truskawkowym 130 g i pieczywo chrupkie kukurydziane

09.10.2019

 

Czwartek

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni 50 g, razowy 50 g, z masłem 10 g*, szynka 20 g, sałata roszponka,  papryka kolorowa 5g, herbata 200 ml, kawa zbożowa z mlekiem 200 ml

Obiad: Zupa  koperkowa z kaszką manną 250 ml, kotlet schabowy 80 g,  ziemniaki puree 200g*, surówka z buraczków 160 g,  kompot – mieszanka owocowa  200 ml

 Podwieczorek: Drożdżówka z owocem  50 g, i sok  jabłko-czarna porzeczka180 g

11.10.2018

 

Piątek

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni 50 g i słonecznikowy50 g, z masłem 10 *,twarożek* ze szczypiorkiem, rzodkiewka , ogórek  5 g,

Obiad:  Zupa żurek z jajkiem* 250 ml, ryba filet – miruna  w warzywach 130 g, ziemniaki 200 g, woda  z cytryną  200 ml

Podwieczorek: Owoc i wafle ryżowe w czekoladzie 17,50 g

 

    Na salach dostępna jest  woda do picia –BONART jodowana  produkowana na bazie wody źródlanej

Jadłospis może ulec zmianie.  Występujące alergeny oznaczone *

Średnia wartość kaloryczna  śniadanie- 534 kcal  obiad-  784 kcal  podwieczorek- 221kcal do wglądu w biurze przedszkola