Jadłospis

  

        

 JADŁOSPIS    12. 01.2021 do 25 01.2021

 

12.01.2021

 

Wtorek

Śniadanie: Chleb pszenno - żytni  50 g i wieloziarnisty 50 g  z masłem 10 g,* szynka 20 g, sałata roszponka, herbata owocowa 200 ml

Obiad: Zupa z żółtej fasoli  250 ml, łopatka duszona w sosie własnym 80 g, kasza pęczak 200g, brokuły 120g, kompot – mieszanka owocowa  200 ml

Podwieczorek: Drożdżówka z jabłkiem 50 g, napój owocowy

13.01.2021

 

Środa

Śniadanie: Chleb pszenno -żytni 50 g i słonecznikowy 50 g z masłem 10g * twarożek  *20g, szczypior, ogórek 5g, herbata z cytryną 200 ml

Obiad: Zupa pomidorowa z lanym ciastem  250 ml ,zrazy mielone 80g,ziemniaki puree  200g, surówka z kwaszonej kapusty120 g, kompot – mieszanka owocowa 200

Podwieczorek: Owoc i ciasteczka owsiane

14.01.2021

 

Czwartek

Śniadanie: Rogale 40 g, z masłem i nutella z daktyli 20 g, kakao 200 ml,  herbata z cytryną 200 ml

Obiad: Rosół z makaronem  250g, 130 g, kurczak w potrawce 80g, ryż jaśminowy 160 g, marchewka  min 120g,  kompot – mieszanka owocowa 200 ml    

Podwieczorek:  Jogurt 125 g i owoc

15.01.2021

 

Piątek

Śniadanie: Chleb pszenno żytni  50 g, i słonecznikowy 50 g z masłem 10g*   pasta z makreli  20 g, papryka  żółta i czerwona 5 g, herbata  z cytryną

Obiad: Zupa krem z zielonego groszku 250 ml,  makaron z serem   200 g, kompot – mieszanka owocowa 200 ml

Podwieczorek: Bułka szkolna z czekoladą 40 g i owoc

18.01.2021

 

Poniedziałek

Śniadanie: Chleb profesorski  40g  z masłem 10 * szynka drobiowa  20 g, pomidorki koktajlowe    herbata z cytryną 200 ml

Obiad: Zupa ogórkowa  250 ml,  pyzy z cukrem i tłuszczem  200g,  kompot – mieszanka owocowa  200 ml                        

Podwieczorek: Danonki 60g i  owoc

19.01.2021

 

Wtorek

Śniadanie: Chleb pszenno –żytni 50 g i wieloziarnisty 50 g z masłem 10*g, żółty ser  * 20 g, sałata lodowa  3g,  herbata owocowa 200 ml

Obiad: Zupa burakowa z makaronem 250 ml, nagetsy 80g, ziemniaki puree  200g, ogórek kwaszony 100 g, kompot – mieszanka owocowa 200 ml  

Podwieczorek: Galaretka z owocem 180 ml i gorzka czekolada

20.01.2021

 

Środa

Śniadanie:  Chleb pszenno –żytni 50 g i razowy 50 g z masłem 10 g, pasta mięsna 20 g,                    papryka kolorowa 5g , herbata z cytryną 200 ml

Obiad; Zupa krem z białych warzyw z grzankami 250 ml, karkówka duszona w sosie własnym  130g, kasza jęczmienna 160 g, surówka z buraczków 110g,  kompot – mieszanka owocowa 200 ml

Podwieczorek: Wafelki kakaowe  i owoc

21.01.2021

 

Czwartek

Śniadanie: Paluch maślany   40 g z masłem 10 * i miodem10 g, zupa mleczna – płatki owsiane  250 ml, herbata z cytryną 200 ml

Obiad: Rosolnik z makaronem gwiazdki 250 ml, pulpety drobiowe  w sosie śmietanowym 130g  ryż paraboliczny 160, bukiet warzyw 120g, kompot – mieszanka owocowa  200 ml

Podwieczorek: Jogurt 125 g i owoc

22.01.2021

 

Piątek

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni 50 g i słonecznikowy 50 g z masłem 10 g, jajko, sałata lodowa pomidorki koktajlowe 5 g, herbata z cytryną

Obiad: Zupa krupnik  250 ml, ryba filet – miruna 80 g, ziemniaki puree  200g, surówka z kapusty pekińskiej  110 g,  kompot – mieszanka owocowa 200 ml

Podwieczorek: Wafle ryżowe w czekoladzie i owoc  

25.01.2020

 

Poniedziałek

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni 50g i razowy 50 g, z masłem 10g, pomidor 5g, ogórek5 g, herbata  z cytryną 200 ml

Obiad:  Zupa jarzynowa  250 ml, makaron rurki razowy z sosem bolońskim  180g, kompot – mieszanka owocowa 200 ml

Podwieczorek:  Kanapki pieczywo wieloziarniste 40g, szynka 20g,sałata roszponka

 

Na salach dostępna jest woda do picia _BONART jodowana produkowana na bazie wody źródlanej.

Jadłospis może ulec zmianie. Występujące alergeny oznaczone *

Średnia wartość kaloryczna śniadanie – 530 kcal, obiad-724 kcal, podwieczorek – 210 kcal