Jadłospis

 

 JADŁOSPIS    11. 01.2022 do 24 01.2022

11.01.2022

 

Wtorek

Śniadanie: Chleb pszenno - żytni  50 g i wieloziarnisty 50 g  z masłem 10 g,* żółty ser20 g,       ogórek 4g, herbata owocowa 200 ml

Obiad: Zupa koperkowa z kaszą jaglaną  250 ml, nagetsy  80 g, ziemniaki puree 200g, surówka                z białej kapusty 120g, kompot – mieszanka owocowa  200 ml

Podwieczorek: Kisiel z jabłkiem 180 ml  i biszkopty

12.01.2022

 

Środa

Śniadanie: Chleb pszenno -żytni 50 g i słonecznikowy 50 g z masłem 10g * szynka  *20g, papryka czerwona  5g, herbata z miodem 200 ml

Obiad: Zupa  krem z zielonego groszku  z grzankami 250 ml, pulpety w sosie pomidorowym 130g, kasza jęczmienna 160g,fasolka zielona 110g, kompot – mieszanka owocowa 200

Podwieczorek: Babeczki serowe 40g, owoc i sok pomarańczowy 150 ml

13.01.2022

 

Czwartek

Śniadanie: Rogale 40 g, z masłem i nutella z daktyli – wyrób własny 20 g, kakao 200 ml,  herbata  z cytryną 200 ml

Obiad: Rosół z makaronem  250g, kurczak w potrawce 130g, ryż paraboliczny 160 g, marchewka  min 120g,  kompot – mieszanka owocowa 200 ml    

Podwieczorek:  Jogurt 125 g , płatki kukurydziane i owoc

14.01.2022

 

Piątek

Śniadanie: Chleb pszenno żytni  50 g, i słonecznikowy 50 g z masłem 10g*  jajko ,sałata lodowa papryka  żółta 5 g, herbata  z cytryną

Obiad: Zupa budyniowa  250 ml, ryba-filet  z warzywami  130 g, ziemniaki  200g, kompot – mieszanka owocowa 200 ml

Podwieczorek: Mus  owocowo –warzywny  40 g i paluch  kukurydziany

17.01.2022

 

Poniedziałek

Śniadanie: Chleb profesorski  40g  z masłem 10 * szynka drobiowa  20 g, pomidorki koktajlowe    herbata z cytryną 200 ml

Obiad: Zupa ogórkowa  250 ml,  racuchy z cukrem pudrem  200g,  kompot – mieszanka owocowa  200 ml                        

Podwieczorek:  Deser Monte  60g i suszone owoce-jabłko banan

18.01.2022

 

Wtorek

Śniadanie: Chleb pszenno –żytni 50 g i wieloziarnisty 50 g z masłem 10*g, twarożek * 20 g, sałata lodowa  3g, ogórek 4 g,  herbata owocowa 200 ml

Obiad: Zupa  burakowa z makaronem 250 ml, mięso gulaszowe duszone w sosie własnym 130g, kasza pęczak 10g, ogórek kwaszony 100 g, kompot – mieszanka owocowa 200 ml  

Podwieczorek: Galaretka z owocem 180 ml i gorzka czekolada

19.01.2022

 

Środa

Śniadanie:  Chleb pszenno –żytni 50 g i razowy 50 g z masłem 10 g, pasta mięsna 20 g,                    papryka kolorowa 5g , herbata z cytryną 200 ml

Obiad; Zupa kalafiorowa z kaszką manną  250 ml, zrazy mielone 80g,ziemniaki puree 200g, surówka z buraczków 110g,  kompot – mieszanka owocowa 200 ml

Podwieczorek:  Pieczywo wieloziarniste  40 g  z masłem 10 g*, ogórek, pomidorki koktajlowe  , herbata owocowa 200 ml

20.01.2022

 

Czwartek

Śniadanie: Bułka kajzerka40 g z masłem 10 * g, zupa mleczna – płatki owsiane  250 ml, herbata                     z cytryną 200 ml

Obiad: Rosół z lanym ciastem 250 ml, filet drobiowy w sosie  cytrynowym 130g  ryż jaśminowy 160, marchewka z groszkiem 120g, kompot – mieszanka owocowa  200 ml

Podwieczorek: Jogurt 125 g krążki jaglane  i owoc

21.01.2021

 

Piątek

Śniadanie: Chleb pszenno-żytni 50 g i słonecznikowy 50 g z masłem 10 g, pasta ryba z makreli pomidorki koktajlowe 5 g, herbata z miodem

Obiad: Zupa krupnik  250 ml, makaron rurki z sosem pomidorowym 200g, brokuł 110 g,  kompot – mieszanka owocowa 200 ml

Podwieczorek:  Babka 40g  i  koktajl truskawkowy  150 ml

24.01.2022

 

Poniedziałek

Śniadanie: Chleb pszenno- żytni 50g i razowy 50 g, z masłem 10g, parówki z szynki  5g, papryka kolorowa5 g, herbata  z cytryną 200 ml

Obiad:  Zupa pomidorowa z ryżem   250 ml, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem  80g, ziemniaki z masełkiem  200g, kompot – mieszanka owocowa 200 ml

Podwieczorek:  Rogaliki drożdżowe z jabłkiem 40 g , sok owocowy 100% kartonik

Na salach dostępna jest woda do picia _BONART jodowana produkowana na bazie wody źródlanej.

Jadłospis może ulec zmianie. Występujące alergeny oznaczone *

Średnia wartość kaloryczna śniadanie – 530 kcal, obiad-724 kcal, podwieczorek – 210 kcal

 Dyrektor                        Intendent                               Kucharka